Geenitesti | easyDNA Suomi

Tietoa testistä

Testissä määritetään lukuisia geenejä, jotka ovat yhteydessä tiettyjen sairauksien syntyyn. Kun olet määrittänyt perimäsi ja riskisi sairastua, niin tiedon avulla voit kohdistaa elintapasi oikeaan suuntaan ja vaikuttaa sairauden puhkeamiseen. Valtaosa lääkäreistä ja tutkijoista suhtautuu myönteisesti geenitiedon lisääntymiseen. Geenitieto yleistyy jatkuvasti ympäri maailman.

Geenitestit ovat testejä, joiden tarkoituksena on kartoittaa riskiä sairastua johonkin sairauteen tai häiriöön elimistössä. Testimme kertoo, onko sinulla taipumusta tietyn sairauden kehittymiselle, joita voivat olla erilaiset sydän- ja verisuonisairaudet, erilaiset syövät, immuunijärjestelmän sairaudet ja -häiriöt, aineenvaihduntaan liittyvät sairaudet ja vanhenemisen myötä ilmaantuvat häiriöt. Voit nyt määrittää oman riskisi easyDNA geenitestillä hintaan €279.

Monet sairaudet yleistyvät ja niiden syntymekanismeja selvitetään lääketieteellisissä tutkimuksissa. Tutkimuksissa geeneihin liittyvä tieto on tärkeässä asemassa. Monien sairauksien on havaittu lisääntyvän tietynlaisen geenin omaavilla henkilöillä. Riskigeenien ohella sairauden syntyyn vaikuttavat merkittäväsi mm. ympäristötekijät (ravinto, mikrobit ja muut elinolosuhteet). easyDNA:n riskigeenitesti selvittävää riskisi 34 yleiselle sairaudelle ja häiriölle. Testissä määritetään sitä, millainen on riskisi kyseisten sairauksien kehittymiselle ja millainen on riskisi muuhun väestöön verrattuna. Kokonaisriskiin vaikuttavat merkittävästi monenlaiset ympäristötekijät (tupakointi, alkoholi, ruokavalio jne.), joiden kokonaisvaltainen arviointi on hyvä tehdä yhdessä ammattilaisen kanssa.

Testiraportti on selkeä ja siinä havainnollistetaan jokaisen riskin vaikutusta, sekä annetaan ohjeita miten asiaan tulisi suhtautua ja varautua. Testiraportti on yli 30 sivua pitkä ja sekä kaikki geenitiedot listattuna raportin lopussa. Saat meiltä tarvittessa apua tulosten ymmärtämiseen ja voit keskustella tuloksistasi myös oman lääkärisi kanssa.  Perinnöllisyyslääketieteen palveluita on saatavissa monista yksityisistä terveysasemista ja -sairaaloista. Tuloksia ei lähetetä kolmansille osapuolille, muuten kuin asiakkaan pyynnöstä.

genetic-predisposition-sample-report

Testiin on saatavissa laajennettu syöpägeenien määritys, jonka tulokset voidaan lähettää suoraan lääkärille. Katso lisää laajennetusta syöpägeeni paneelista klikkaamalla tästä tai ota yhteyttä asiakaspalveluun saadaksesi lisätietoa.

Mikäli haluat tilata testin heti, niin tilaa tästä ja selvitä mikä on sinun riski sairastua yleisimpiin sairauksiin. Näytteenotto tapahtuu meidän lähettämän testipakkauksen avulla, jonka jälkeen näyte postitetaan suoraan meille tutkittavaksi. Tulokset valmistuvat 10-14 päivän kuluessa ja saat ne suoraan sähköpostiisi. Jos sinulla on kysyttävää testistä tai sen sisällöstä, niin ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Geeneissä ennakoivaa tietoa

Riskigeenitestimme perustuvat DNA:ssa yhden nukleotidin polymorfismin määrittämiseen (SNP=Single Nucleotide Polymorphism), joka tarkoittaa että geenille tyypillisestä sekvenssistä osoitetaan yhden nukleotidin muuttuminen toiseksi. Monien sairauksien kohdalla on huomattu, että tietyistä geenistä voi osalla ihmisistä olla sellainen muoto, joka aiheuttaa kohonneen riskin sairastua ks. sairauteen. Lisäksi monien sairauksien kohdalla on havaittu useamman geenin vaikuttavan kokonaisriskiin.

Tämä testi kertoo sinulle, mikä muoto sinulla on ns. sairausriskigeenien osalta. Jokaisen sairauden osalta määritetään kaikki ne geenit, jotka ovat tutkimusten mukaan merkittävässä roolissa sairauden ilmenemiseen. Kun saat tiedon oletko vaarassa tietyn sairauden suhteen, niin voit etukäteen vaikuttaa myös sairauden mahdolliseen ilmenemiseen elämäntavoilla tai muulla ennakoivalla toiminnalla. Huom: Testissä tutkitaan listattujen sairausten osalta genotyyppejä, jotka aiheuttavat keskimäärin korkeamman riskin sairastua kyseiseen sairauteen. Testi ei ole diagnostinen, eikä se voi ennustaa sairauden puhkeamista. 

Geenitestimme kattavat seuraavat sairaudet ja häiriötilat:

Geenitestien hyödyt

Sairausriskien kartoittamisella on monenlaista hyötyä. Tiedostamalla omat geneettiset riskit sairauksille, voit aktivoitua pitämään hyvistä elämäntavoista kiinni. Jotkin sairaudet ovat sellaisia että niiden ennuste on selkeästi parempi, jos sairaus todetaan riittävän ajoissa. Jos henkilöllä on kohonnut riski sairauteen ja sairaus puhkeaa myöhemmin elämässä, niin tiedon avulla voidaan olla valppaana tämän sairauden suhteen. Sairauden diagnoosi saadaan varhaisemmassa vaiheessa jolloin sairauden ennuste voi olla parempi. Eri tutkimusten mukaan monien sairauksien perinnöllisen vaikutuksen osuus on 5-15%, jolloin ympäristötekijät ja niihin vaikuttaminen on merkittävässä roolissa lopulliseen kokonaisriskiin.

Testituloksesta voi myös olla hyötyä lääkärille, jonka on tärkeää tietää jokaisen potilaan sukuanamneesi mahdollisimman hyvin. Geenitestin tulokset ovat loistava lisätyökalu sukuanamneesin rinnalla. Monien lääkärien mielestä geenitestit ovat tervetulleita terveydenhuoltoon, koska niistä voidaan saada hyödyllistä tietoa potilaan terveydentilan laajempaa arviointia varten. Geenitesti ei kuitenkaan ole diagnostinen tutkimus jonkin sairauden toteamiseksi tai ennustamiseksi. Geenitestitulosten kokonaisvaltainen arviointi kuuluu ammattilaiselle. Kun riskigeenejä tutkitaan lukuisia, niin lähes jokaiselta löytyy pieni riski johonkin sairauteen aivan kuten lähes jokaisella on sukulainen joka sairastaa jotakin näistä sairauksista. Geenitestillä on tärkeää löytää merkittävät sairausriskit, joiden vaikutusta voidaan arvioida ja hyödyntää kohti terveellisempää elämää.