Geenitesti | easyDNA Suomi

Tietoa testistä

Testissä määritetään lukuisia geenejä, jotka ovat yhteydessä tiettyjen sairauksien syntyyn. Kun olet määrittänyt perimäsi ja riskisi sairastua, niin tiedon avulla voit kohdistaa elintapasi oikeaan suuntaan ja vaikuttaa sairauden puhkeamiseen. Valtaosa lääkäreistä ja tutkijoista suhtautuu myönteisesti geenitiedon lisääntymiseen. Geenitieto yleistyy jatkuvasti ympäri maailman.

Geenitestit ovat testejä, joiden tarkoituksena on kartoittaa riskiä sairastua johonkin sairauteen tai häiriöön elimistössä. Testimme kertoo, onko sinulla taipumusta tietyn sairauden kehittymiselle, joita voivat olla erilaiset sydän- ja verisuonisairaudet, erilaiset syövät, immuunijärjestelmän sairauden ja häiriöt, aineenvaihduntaan liittyvät sairaudet ja vanhenemisen myötä ilmaantuvat häiriöt. Voit nyt määrittää oman riskisi easyDNA geenitestillä hintaan €279.

Monet sairaudet yleistyvät ja niiden syntymekanismeja selvitetään lääketieteellisissä tutkimuksissa. Tutkimuksissa geeneihin liittyvä tieto on tärkeässä asemassa. Monien sairauksien on havaittu lisääntyvän tietynlaisen perimän omaavilla henkilöillä. Tämän johdosta on luotettavasti voitu osoittaa että tietyt geenit altistavat henkilöä tietynlaisen sairauden kehittymiselle. Riskigeenien ohella sairauden syntyyn vaikuttavat mm. ympäristötekijät (ravinto, mikrobit ja muut elinolosuhteet). easyDNA:n riskigeenitesti selvittävää riskisi 34 erilaiselle yleiselle sairaudelle ja häiriölle. Testillä saadaan selvyyttä, millainen riski sinulla tietynlaisen kyseisen sairauden kehittymiselle ja mikä on arvioitu elinikäinen riski muuhun väestöön verrattuna keskimäärin. Kokonaisriskiin vaikuttaa myös monenlaisia ympäristötekijöitä, joiden kokonaisvaltainen arviointi on hyvä tehdä yhdessä ammattilaisen kanssa.

Huom. Testiin on saatavissa laajennettu syöpägeenien määritys, jonka tulokset voidaan lähettää suoraan lääkärille. Katso lisää laajennetusta syöpägeeni paneelista klikkaamalla tästä tai ota yhteyttä asiakaspalveluun saadaksesi lisätietoa.

Testiraportti on selkeä ja siinä havainnollistetaan jokaisen riskin vaikutusta, sekä annetaan ohjeita miten asiaan tulisi suhtautua ja varautua. Saat meiltä tarvittessa geenineuvojan apua tulosten ymmärtämiseen ja voit keskustella tuloksistasi myös oman lääkärisi kanssa.  Perinnöllisyyslääketieteen palveluita on saatavissa monista yksityisistä terveysasemista ja -sairaaloista. Tuloksia ei lähetetä kolmansille osapuolille, muuten kuin asiakkaan pyynnöstä.

Mikäli haluat tilata testin heti, niin tilaa tästä ja selvitä mikä on sinun riski sairastua yleisimpiin sairauksiin. Voit myös tilata testin suuremmalle suuremmalle ryhmälle. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse info@easydna.fi niin voimme tehdä teille erillisen tarjouksen.

Geeneissä ennakoivaa tietoa

Riskigeenitestimme perustuvat DNA:ssa yhden nukleotidin polymorfismin määrittämiseen (SNP=Single Nucleotide Polymorphism), joka tarkoittaa että geenille tyypillisestä sekvenssistä osoitetaan yhden nukleotidin muuttuminen toiseksi. Samasta geenistä voi ihmispopulaatiossa olla kahta genotyyppiä (yhden nukleotidin kohdalta), joista toinen edustaa korkeampaa riskiä sairastua. Tämä testi kertoo sinulle, mikä muoto sinulla on ns. sairausriskigeenien osalta. Jokaisen sairauden osalta määritetään kaikki ne geenit, jotka ovat tutkimusten mukaan merkittävässä roolissa sairauden ilmenemiseen. Kun saat tiedon oletko vaarassa tietyn sairauden suhteen, niin voit etukäteen vaikuttaa myös sairauden mahdolliseen ilmenemiseen elämäntavoilla tai muulla ennakoivalla toiminnalla.

Geenitestimme kattavat seuraavat sairaudet ja häiriötilat:

Geenitestien hyödyt

Sairausriskien kartoittamisella on monenlaista hyötyä. Tiedostamalla omat geneettiset riskit näille sairauksille, voit aktivoitua pitämään hyvistä elämäntavoista kiinni. Jotkin sairaudet ovat sellaisia että niiden ennuste on selkeästi parempi, jos sairaus todetaan riittävän ajoissa. Tälläinen tilanne on useissa syövissä. Jos henkilöllä on kohonnut riski johonkin sairauteen ja sairaus puhkeaa jossain vaiheessa elämää, niin tiedon avulla voidaan olla valppaana tämän sairauden suhteen. Sairauden diagnoosi saadaan varhaisemmassa vaiheessa jolloin sairauden ennuste on parempi.

Testituloksesta voi myös olla hyötyä lääkärille, jonka on tärkeää tietää jokaisen potilaan sukuanamneesi mahdollisimman hyvin. Geenitestin tulokset ovat loistava lisätyökalu sukuanamneesin rinnalla. Monien lääkärien mielestä geenitestit ovat tervetulleita terveydenhuoltoon, koska niistä voidaan saada hyödyllistä tietoa potilaan terveydentilan laajempaa arviointia varten. Geenitesti ei kuitenkaan ole diagnostinen tutkimus jonkin sairauden toteamiseksi tai ennustamiseksi. Geenitestitulosten kokonaisvaltainen arviointi kuuluu ammattilaiselle. Kun riskigeenejä tutkitaan lukuisia, niin lähes jokaiselta löytyy pieni riski johonkin sairauteen aivan kuten lähes jokaisella on sukulainen joka sairastaa jotain näistä sairauksista. Geenitestillä on tärkeää löytää ne merkittävät sairausriskit, joiden vaikutusta voidaan arvioida ja hyödyntää kohti terveellisempää elämää.