X-kromosomitesti | Siskokset ja siskopuolet | Sisarus DNA-testi | easyDNA Suomi

Jos siskokset haluavat selvittää onko heillä sama isä, mutta isyystestiä ei saada isän kuoleman tai muun syyn takia suoritettua, niin X-kromosomi testi voi asian selvittää:

•    Puoliksi siskoksia vai täysin siskoksia

•    Puoliksi siskoksia tai ei siskoksia ollenkaan.

Jokaisella naisella on kaksi X-kromosomia, joista yksi on peritty äidiltä ja yksi Isältä. X-Kromosomi testiä käytetään yleensä määrittämään onko eri äidin omaavilla sisaruksilla sama isä.

Milloin tarvitaan X-kromosomi testiä?

X-kromosomi testi tehdään silloin kun kaksi naispuolista sisarusta haluaa selvittää onko heillä sama isä, mutta vain eri äidit. Testillä voidaan suoraan määrittää heidän X-kromosomien yhtäläisyys. Jos yhtäläisyys löytyy niin heillä on sama isä.

Mikäli saman äidin omaavat siskokset haluavat selvittää ovatko he kokonaan siskoksia vai sisarpuolia, heidän tulee saada myös äiti osallistumaan testiin mukaan. Ensin määritetään äidiltä malli kromosomin DNA-profiili ja tätä voidaa verrata oletettujen jälkeläisten X-kromosomien profiileihin. Näin voidaan jäljelle jäävistä X-kromosomeista nähdä, että onko ne peritty mahdollisesti samalta isältä. Mikäli äidin näytettä ei ole saatavilla, niin suosittelemme käyttämään Sisarus STR-testiä.

EasyDNA tarjoaa X-Kromomitestit hintaan alkaen 395 euroa, kahden naispuoleisen sisaruksen testaukseen.  Tulokset ovat saatavissa 17-21 työpäivän kuluessa.