Koiran DNA-rotutesti | easyDNA Suomi

Mikä on koiran DNA-rotutesti?

Koiran DNA-rotutestillä voidaan määrittää mistä roduista koira koostuu. Ymmärtämällä koiran tarkempaa geneettistä koostumusta, voidaan arvioida koiran terveyttä ja elämää tarkemmin. Tiedon avulla voidaan arvioida, millaisista sairauksista koirasi mahdollisesti kärsii, sekä millaiset ovat koirasi luonteenpiirteet ja muut ominaisuudet. Tulokset valmistuvat 2-3 viikon kuluttua näytteiden vastaanottamisesta laboratorioon.

Tärkeä huomio:

Meillä on laaja koirien DNA-tietokanta, joka koostuu yli 80 koirarodun datasta. Jos koirasi rotua ei ole tietokannassa, niin koira ja siitä saatu tieto arvioidaan sellaisen rodun mukaan, jolle sen katsotaan olevan geneettisesti läheisintä sukua. Tietokanta koostuu Pohjois-Amerikasta peräisin olevista koirista, joten jos koirasi rotuhistoria on Suomessa, niin tulokset eivät välttämättä ole tarkkoja. Katso luettelo testattujen koirien roduista klikkaamalla tästä.

Testausprosessi

Kun olet suorittanut tilauksen, niin saat testipakkauksen näytteiden ottamista varten suoraan kotiisi 2-4 päivän kuluttua tilauksesta. Näytteenotto suoritetaan pyyhkäisemällä koiran suusta, posken reunasta näyte vanutikulla. Näytteenotto on täysin kivuton ja harmiton koiralle ja se on helppo suorittaa. Tämän jälkeen näyte lähetetään suoraan laboratorioon tutkittavaksi. Kaikki koirien DNA-testit suoritetaan yhdessä maailman johtavimmista laboratorioista, jolla on pitkä kokemus DNA-testien suorittamisesta. Testi on erittäin tarkka koirien rodun tunnistamiseen.

Huom: Tämä testi on tehty sekarotuisia koiria varten ja sillä ei voida määrittää onko koirasi puhdasrotuinen. Suosittelemme koiran rotutesti 2.0 jos haluat määrittää onko koira puhdasta rotua tai onko se lähes puhtaista roduista peräisin. Koiran rotutesti 2.0 on testi jolla voidaan katsoa koiran perimää muutaman sukupolven taaksepäin.

Koiran DNA-rotutestitulokset

Testitulokset valmistuvat 2-3 viikon kuluttua siitä kun olemme vastaanottaneet näytteet laboratorioon. Tuloksista tulee runsaasti tietoa mm:

  • Erittely koiran rotujen koostumuksesta. Prosentuaaliset tulokset eri rotujen määrästä.
  • Opas siitä millaisia luonteenpiirteitä, käyttäytymistapoja ja rutiineja voit odottaa koiraltasi. Tämä tieto voi olla ensiarvoisen tärkeää, jota voidaan hyödyntää koiran kouluttamisessa ja tekniikoissa miten koiran kanssa olisi parasta toimia.
  • Virallinen asiakirja ja todistus, jossa esitetään tulokset. Tämä sopii esimerkiksi kehystettäväksi.
  • Opas miten voit valmistautua juuri sinun sekarotuisen koiran mahdollisiin terveydellisiin asioihin, joita saattaa tulla tai olla jo olemassa.

Koirien DNA-tietokanta

Kokemuksesta tiedämme että koirien DNA-testeissä arviolta 2% testeistä johtaa epätarkkoihin tuloksiin tai tilanteeseen jossa selvää tulosta ei voida saada. Syyt tähän ovat seuraavanlaisia:

Koiralla on poikkeuksellisen paljon suussa bakteereita, jotka aiheuttavat näytteen heikentymistä, ennen kuin se saapuu laboratorioon.

Toinen asia on se että koiraa ei löydy DNA-tietokannoista, joita laboratoriolla on käytössä. Meidän DNA-tietokanta koostuu yli 80 eri koirarodun geneettisestä tiedosta. Mikäli koirarotusi on sellainen joka ei ole tietokannassamme, niin arvioimme sen lähimmän geneettisesti samankaltaisen rodun mukaan. Voit katsoa mitä rotuja DNA-tietokantamme sisältää klikkaamalla tästä.

Sekarotuisen koiran geneettinen monimuotoisuus on paljon suurempaa kuin puhtailla roduilla. Testi perustuu siihen että koirasta saatuja DNA-alueita verrataan tietokannasta löytyviin vastaaviin alueisiin (enimmäkseen Pohjois-Amerikasta) ja sen perusteella arvioidaan mitä rotua koirasta mahdollisesti löytyy. Merkittävää on myös huomata että tietyn rodun esiintyminen sekarotuisessa koirassa ei välttämättä ilmene ulospäin merkittävästi. Luonnollisesti kaikki eläimet (myös ihminen) omaa sellaista perimää joka ei näy yksilön fenotyypissä eli ilmiasussa.

Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tilaa testi jo tänään

Artikkeli: Koiran DNA-rotutestit, mistä on kysymys?